Árus portrék a piacról: Szappanos Gézáné

„Családi összefogással formált Szentkúti Farm sikertörténete”

Szappanos Gézáné Betti a Szentkúti Farm név alatt működő üzletben, második éve árul feldolgozott, füstölt mangalica és sertésből készült húskészítményeket a Kecskeméti Piacon.

– Minek hatására fogalmazódott meg a családban a saját vállalkozás gondolata?

– Valójában több oka is volt. Petőfiszálláson élünk és egy elég nagy gazdasággal, nagy családdal rendelkezünk. Házasságunkból hét gyermekünk született, így az átlagnál több szájat kellett etetnünk, ami magával vonta a nagyobb gazdaság igényét, a több állatot. Mivel sokat vágtunk disznót, a környezetünkben is egyre többen kértek a feldolgozott termékekből, ízletesnek találták. A sikeren felbuzdulva pattant ki a férjem és fiam fejéből a gondolat, hogy érdemes lenne komolyabban foglalkozni a feldolgozással, az értékesítéssel. Először Kiskunfélegyházán próbáltunk szerencsét, majd jött a lehetőség a Kecskeméti Piacon: megüresedett egy üzlethelyiség, ahová hamarosan átköltöztünk.

– Meséljen egy kicsit a gazdaságukról és a farmjukon folyó húsfeldolgozásról!

– 6-7 hektáros farmon gazdálkodunk, mely több tanyából áll. Mangalica, sertés, birka, szárnyasok, szinte mindenféle haszonállat megtalálható a gazdaságban. A baromfiudvart népesítik a kakasok, tyúkok, gyöngytyúkok, kacsák. A birka állományunk úgy 180 darabból áll, míg sertésből 450 darabot tartunk. Antibiotikumot nem kapnak, ha betegek, a csirkéket is kamillateával ápolgatjuk. Megpróbálunk minden, az emberi szervezetre káros anyagot kiküszöbölni. Fél évente kapunk ellenőrzést a körzeti állatorvos személyében, továbbá vízmintát kell leadnunk. Nálunk minden hivatalos, a termékeink is bevizsgáltak.

A húsfeldolgozáshoz külön vágó és feldolgozó épületet hoztunk létre, amely megfelel az Uniós előírásoknak. Építettünk hozzá hűtőházat raktárakkal, így nagy mennyiségben is tudunk tárolni. A feldolgozóból kikerülő termékek, mind kézzel készülnek. A kolbászhúst is kézzel keverjük be.

– Népes családot tudhat magáénak. A gyerekek mennyire veszik ki a részüket a napi feladatokból?

– Mindenki dolgozik. Szűk családon belül oldjuk meg a gazdaság vezetését, az állatok ellátását, gondozását és természetesen a húsfeldolgozást is. És mivel már a gyerekek is nagyobbak, ki tudják venni mindenből a részüket.

– Mi az, ami a termékeikre jellemző, azonkívül, hogy kézművesek?

– Csak és kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozunk. Sem érlelőt, sem ízfokozót vagy tartósítószert nem használunk. Kizárólag bio fűszerekkel, nyers fokhagymával és nem granulátummal ízesítünk. A minőségi termékek szempontjából ez is nagyon fontos. Minden termékünk friss, azt adom el, amit én magam is megennék.

Árukészletünk színes skálájához nagymértékben hozzájárulnak a vásárlói vélemények, kívánságok, amit a piacon összegyűjtök, hazaviszem, leteszem a családi asztalra, körül üljük és megpróbáljuk megvalósítani. A férjem nagyon kreatív, az esetek többségében ő a kivitelező ötletgazda.

– Ön szerint befolyásolja-e a forgalmat a vásárlókkal fenntartott kapcsolat milyensége?

– Mindenképpen. Nagyon sokat beszélgetünk velük, ezáltal megismerjük őket és közelebb kerülünk egymáshoz. A rájuk irányuló figyelmünknek, a minőségi termékeinknek, a megbízhatóságnak és a tiszta, rendes üzletnek köszönhetően igen gyorsan megszerettek bennünket. A vevők bizalmát elérni egyébként nem könnyű dolog. Jelenleg is sok visszajáró ételallergiás vásárlónk van, akik először csak kóstolóba mertek vinni a termékeinkből. Mivel azonban készítményeink semmilyen panaszt nem okoztak, rendszeres látogatói és vásárlói lettek az üzletünknek.

– Vannak-e esetleg olyan jövőbeli tervek, melyek már érnek vagy folyamatban vannak?

– Igen, több is. Szeretnénk növelni az állatállományt, a hűtőházat fejleszteni. Ezeken felül szeretnénk megvalósítani egy Falusi asztal néven futó programot, mely arra lenne hivatott, hogy minél többen megismerjék a tanyasi életet; ne csak tévénézői legyenek, hanem részesei is ennek a hangulatnak. Bizakodunk benne, hogy minél hamarabb valóra válik ez az álmunk is.

– Árulja el, mi a titka? Mosolyog, jó kedvű, mi az a hajtóerő, ami ezt a hihetetlen energiát biztosítja Önnek?

– A gyerekek. Miattuk muszáj többszörös erővel „húzni a lapátokat”. Látássérült gyermekeink vannak, nem sok választási lehetőséggel. Nehéz, sokszor fáradtak vagyunk, de már megszoktuk. Szeretem az embereket, szeretek velük foglalkozni, belsőséges viszonyt kialakítani, beszélgetni, nevetgélni. Ebből is töltekezem!

Puskás Tünde

Tetszett a tartalom? Kattintson a gombokra és ossza meg ismerőseivel!

Facebook
LinkedIn
Email

Olvasson tovább, hasonló hír tartalmak a magazinunkból:

Olvasson tovább, hasonló cikk tartalmak a magazinunkból:

Cikk

Árus portrék a piacról: Balaton Mária

„…azt gondoltuk, a homoktövis termesztése nem túl megterhelő feladat” Balaton Mária kecskeméti őslakos, aki már közel öt éve foglalkozik homoktövis termesztéssel és a Budai utcai piacon homoktövisből készült natúr levet

Tovább olvasom »
Megszakítás