Egres, köszméte, piszke, büszke, pöszméte. Ezeket a kifejezéseket mind-mind ugyanarra a gyümölcsre használjuk az ország különböző területein.
A május végén, illetve június elején beérő fanyar gyümölcs, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Kiváló lekvár-, szörp-, illetve szószalapanyag, de akár pite is készülhet belőle. A piac gyümölcsös standjain megtalálhatják zöld, piros, szőrös és csupasz fajtáit.
A piszke utóérő, így ha nem elég édes, várjunk vele néhány napot és a savanyú és kemény termésünkből, puha és édes finomságok alakulnak. Amennyiben befőttet szeretnének készíteni, félérett gyümölcsöt keressenek árusainknál. Dzsemnek azonban csak a teljesen érett a megfelelő. Íze féléretten savanyú, ám hőkezelés hatására megváltozik, zamatos lesz.
A piaci árusainkhoz bátran fordulhatnak felmerülő kérdéseikkel, hiszen tapasztalataiknak köszönhetően bővebb információkkal tudnak szolgálni a termékeikkel kapcsolatosan.
