Hétvégén a gombaszakértő rostáján mérges gomba akadt fenn. A bevizsgálás során kiderült, hogy a begyűjtött gomba, gyilkos galóca. Szerencsére szakemberhez fordult a gombavadász, mert a gomba faj fogyasztása komoly, végzetes következménnyel is járhat.
A gyilkos galóca jellemzője:
Közepesen nagy termetű. Tönkjén lelógó gallér és jól fejlett bocskor van. Lemezei fehérek. Húsa is fehér és nem változik. A kalap színe zöld vagy barnászöld árnyalatú. Szaga jellegzetes, kissé a nyers burgonyára emlékeztető, amely lehet édesen émelygős is. A fiatal gombán a szag alig érezhető. Nyersen és főzve is ízletes, ezért megtévesztő. Igen súlyosan, halálosan mérgező gomba.
Nem lehet elégszer megismételni! Alapszabály, hogy a gombát, amit kétséget kizáróan nem ismernek fel, vagy bizonytalanok benne, mutassák meg szakellenőrnek, és csak az ő jóváhagyásával fogyasszák el.
