A piacokon az egyik legfrissebb sláger, a hazai spárga, melynek szezonja egy kicsit most hamarabb indult el, mert egyébként májustól kezdődik igazán.
Szerencsére egyre több a rajongója ennek az ókortól nagyra becsült, messziről felismerhető zöldségfélének. Íze semmihez sem fogható, nem hízlal, mégis tele van energiával és a szervezetünk számára hasznos nyomelemekkel, vitaminokkal, folsavval.
A spárga sokoldalúan felhasználható és igen egészséges. Az egészen friss spárga lédús, nyomásra levet enged. A száraz tapintású, könnyű csomagok régebbi szedésűek, szálkás, fonnyadt szálakat tartalmazhatnak. A megvásárolt spárgát célszerű a vásárlás napján felhasználni. Hűtőszekrényben 2-3 napig tárolhatjuk.
Felhasználása előtt vágjuk vagy törjük le az alsó, fásabb részeket. A spárga tisztításához használhatunk burgonyahámozót is. A felső, puhább részeket, különösen a zöld spárgánál, legtöbbször elegendő csak megmosni, hámozni nem kell.
Piaci beszerzés esetén, e tápláló zöldséghez az árusok igény szerint tanácsokkal, főzési technikákkal és receptekkel is eltudják látni a vásárlókat.
