A mángold és a rebarbara bár még mindig nem a legnépszerűbb zöldségféle, már egyre elterjedtebb körben fordul meg a háztartások főzőedényeiben. Pedig egy igen régi kultúrnövényünkről van szó, mely egymagában egyesíti a spárga, spenót még a rebarbara tulajdonságait is.
Enyhén kesernyés, sós íze miatt kiválóan helyettesítheti a spenótot. A fokhagymával különösen harmonizál. A levélnyélből készíthetünk szörpöt, kompótot vagy éppen egy fincsi süteményt.
A rebarbara savanykás, fanyar íze ellenére kellemes, zamatos levest vagy lekvárt lehet belőle készíteni.
A rebarbarának a szárát fogyasztjuk, a levele mérgező. Szára zsenge állapotban nyersen is ehető, de később a külső rétegét le kell hámozni és kisebb darabokra felvágni. Elkészítésénél vigyázzunk, mert nagyon gyorsan szétfő.
Aki még nem kóstolta őket, keresse a zöldséges standokon a piacon és tegyen velük egy próbát!
